Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری، حمیدرضا بوجاریان: درماده ۱۴ آیین‌نامه داخلی مجلس اشاره شده که اعضای هیأت رئیسه دائم مجلس مرکب از رئیس، ۲نایب‌رئیس، ۶دبیر و۳ناظر است که برای یک‌سال انتخاب می‌شوند و مبنای تجدید انتخابات سالانه، سالروز انتخابات هیأت رئیسه قبلی است. درباره انتخابات هیأت رئیسه مجلس با اقبال شاکری، نماینده مردم تهران گفت‌وگو کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی تصور می‌کنند هیأت رئیسه مجلس کارکردی فراتر از نمایندگی ندارد. این نگاه تا چه اندازه درست است؟
وظایف و کارکردهای نمایندگان بعد از کسب رأی و دریافت اعتبارنامه در مجلس شورای اسلامی کاملا مشخص است.از بین همین نمایندگان افرادی انتخاب می‌شوند که مسئولیت اداره مجلس را برعهده داشته باشند که این وظایف درقالب هیأت رئیسه و در ۱۸بند تدوین و تعریف شده است.

بنابراین، نمایندگانی که به انتخاب دیگر نمایندگان به عضویت در هیأت رئیسه انتخاب می‌شوند، هم باید وظایف نمایندگی خود را به‌درستی ایفا کنند، هم اینکه باید مسئولیت‌هایی را که براساس آیین‌نامه داخلی مجلس به‌عهده آنان گذاشته شده است به انجام برسانند. از این رو، اعضای هیأت رئیسه دارای کارکردهای درون مجلس و برون از آن هستند و اینکه اعضای هیأت رئیسه تنها وظیفه نمایندگی حوزه انتخابیه خود را باید به‌عهده داشته باشند درست نیست. از سوی دیگر، دفاع از ‌شأن و جایگاه مجلس نیز از وظایف هیأت رئیسه است که بخش مهمی از مسئولیت هیأت رئیسه را شامل می‌شود.

شما به کارکردهای هیأت رئیسه اشاره کردید، این به آن معناست که هیأت رئیسه می‌تواند به آرای نمایندگان جهت مشخصی بدهد؟
اینکه هیأت رئیسه بتواند به آرای نمایندگان جهت بدهد را اینگونه تفسیر می‌کنم که هیأت رئیسه می‌تواند با ارائه اطلاعات بیشتر به نمایندگان سبب افزایش کیفیت رأی نماینده در رأی دادن به طرح‌ها و لوایح شود. اعضای هیأت رئیسه به‌دلیل همان کارکرد برون از مجلس خود و حضور در جلسات مسئولان طراز اول کشور و سران دیگر قوا، با هماهنگی میان ارکان نظام می‌توانند اطلاعات مورد نیاز برای تصویب قوانین مختلف را به نمایندگان ارائه کنند تا نماینده در تصمیم خود با دقت و براساس اطلاعاتی که در اختیارش قرار گرفته است رأی مثبت یا منفی به قوانین بدهد.

این یکی ازهمان کارکردهایی است که هیأت رئیسه برعهده دارد که کمتر درباره آن گفته شده است؛ به‌عنوان مثال، درمسئله تصویب قانون راهبردی رفع تحریم‌ها، نمایندگان مستند به همین اطلاعات که از سوی هیأت رئیسه در اختیار آنان قرار گرفت این قانون را تصویب کردند که در نهایت به پرکردن دست وزارت امورخارجه درمذاکرات منجر شد.

 موضوع ریاست مجلس از چالشی‌ترین بخش‌های مدیریت مجلس است. به‌نظرشما رئیس مجلس باید چه ویژگی‌هایی را برعهده داشته باشد تا بتواند مجلس را به خوبی مدیریت کند؟
من ریاست مجلس و انتخاب آن را چالش نمی‌دانم بلکه آن را انتخابی سخت برای نمایندگان می‌دانم. چرا که باید به شخصی برای این مسئولیت اعتماد کنند که بتواند از جایگاه مجلس به نمایندگی از دیگر نمایندگان به خوبی دفاع کرده و در جلسات سران قوا با قدرت و توانایی بالایی شرکت کند. هرچه هیأت رئیسه و رئیس مجلس به این ویژگی نزدیک‌تر باشند، بهتر و بیشتر می‌توانند همدلی و همسویی میان قوا را شکل داده و زمینه‌ساز تصویب قوانین و مقررات مطلوب و مورد نیاز کشور شوند.

 اما ریاست یک نماینده بر دیگر نمایندگان کار ساده‌ای نیست.
بله. همینطور است. ازهمین‌جاست که تفاوت چشمگیری میان رئیس قوه مقننه با روسای قوای مجریه و قضاییه ایجاد می‌شود. رئیس قوه مجریه رئیس دولت است و درنهایت نظرات و دیدگاه‌های رئیس‌جمهور در ارکان اداری کشور جاری و ساری می‌شود. رئیس قوه قضاییه نیز می‌تواند با استفاده از اختیارات قانونی خود برخی آرای قضایی را تغییر داده یا لغو کند. اما، رئیس مجلس دارای چنین اختیارات و جایگاهی نیست چراکه براساس قانون اساسی، هیچ نماینده‌ای نماینده‌تر از دیگری نیست و نمی‌توان رأی نماینده‌ای را به فرد دیگری واگذار کرد. از این رو، می‌توان گفت که رئیس مجلس سخنگوی مجلس است و خواسته‌های نمایندگان را از زبان خود به دیگر سران قوا منتقل می‌کند. انجام چنین کاری به ظرافت‌های بسیاری نیاز دارد چرا که رئیس مجلس باید علاوه بر درنظر گرفتن آرای ۲۹۰نماینده دیگر باید به‌گونه‌ای عمل کند که بتواند نظرات مجلس را به درستی به خارج از مجلس منتقل کند. چنین مسئله‌ای هنجارمجلس است و هرکس که رئیس یا نواب رئیس می‌شود باید از چنین ویژگی برخوردار باشد.

 به‌نظرشماچه چالش‌هایی در هیأت رئیسه وجود دارد و اولویت آن باید چه باشد؟
هیأت رئیسه مجلس را خیلی چالشی نمی‌بینم. معتقدم هیأت رئیسه در کنار نمایندگان باید تمرکز بیشتر بر رفع نیازهای فوری مردم بگذارد. این نیازها باید در اولویت بررسی قانونگذاری قرار بگیرد و این موضوعی است که باید هیأت رئیسه جدید به آن توجه بیشتری کند. نکته دوم این است که هیأت رئیسه باید به نظارت بر قوانین توجه کند. این اتفاق اکنون رخ داده است و در مجلس در ابتکاری طرح سه‌شنبه‌های نظارتی را در حال اجرا داریم که از حوزه انتخابیه تا مجمع نمایندگان در حوزه استانی و مسائل ملی را شامل می‌شود. گاهی شنیده می‌شود که برخی مدعی می‌شوند مجلس در مقابل دولت نظارت جدی ندارد و با آن همسویی می‌کند. این دیدگاه درست نیست و قطعا با توجه به اصل تفکیک قوا، مجلس نظارت جدی بر عملکرد دولت دارد و از این نقش خود نیز عقب‌نشینی نخواهدکرد.

کد خبر 678557 برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی اعضای هیأت رئیسه هیأت رئیسه رئیس مجلس رئیس قوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۷۳۰۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسعود پزشکیان رکورددار شد /۹ نماینده پرسابقه مجلس دوازدهم را بشناسید +جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (۱۱ اسفندماه) سال گذشته برگزار شد که پس از شمارش آرا از سوی ستاد انتخابات، برخی از حوزه‌های انتخابیه به دور دوم کشیده شد که طبق اعلام وزارت کشور قرار است دور دوم انتخابات مجلس (جمعه آتی ۲۱ اردیبهشت‌ماه) برگزار شود.

بنابر روایت تسنیم، در دور اول انتخابات ۲۴۵ نماینده به مجلس راه یافتند و ۹۰ کاندیدا در دور دوم انتخابات بر سر ۴۵ کرسی و تعیین تکلیف ۲۲ حوزه انتخابیه به رقابت خواهند پرداخت.

در این گزارش به اسامی باسابقه‌ترین نمایندگان مجلس که چهار دوره و بیشتر نماینده مجلس بوده‌اند و به مجلس دوازدهم نیز راه‌یافته‌اند و دوره‌های انتخابیه آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

**نمایندگانی که بیشترین حضور را در مجلس داشتند:

ردیف نام حوزه انتخابیه ادوار
۱ محمدمهدی مفتح تویسرکان چهارم، پنجم، هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم: ۸ دوره
۲ حمیدرضا حاجی‌بابایی همدان پنجم، ششم، هفتم، هشتم، دهم، یازدهم و دوازدهم: ۷ دوره
۳ سید محمد موحد دهدشت چهارم، پنجم،‌ ششم، هفتم، یازدهم و دوازدهم: ۶ دوره
۴ علاءالدین بروجردی لارستان ششم، هفتم، هشتم، نهم، دهم و دوازدهم: ۶ دوره
۵ حسینعلی شهریاری زاهدان دوره‌های هفتم تا دوازدهم: ۶ دوره
۶ مسعود پزشکیان تبریز

هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره

۷ شهباز حسن‌پور کرمان هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره
۸ محمدرضا رضایی‌کوچی جهرم هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره
۹ جبار کوچکی‌نژاد رشت هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره

همچنین تعداد ۸ نماینده نیز هستند که به مجلس دوازدهم راه یافته‌اند و سابقه ۳ دوره نمایندگی را در کارنامه خود دارند؛ ضمناً ۱۱ نفر عضو مجلس جدید شده‌اند که سابقه ۲ دوره نمایندگی را دارند.

بر اساس این گزارش، در مجلس دهم مصوبه‌ای مبنی بر ممنوعیت نمایندگی بیش از ۳ دوره مطرح شد که با مخالفت شورای نگهبان مواجه و رد شد. در مجلس یازدهم و در جریان بررسی طرح اصلاح مفادی از قانون انتخابات مجلس ماده‌ای از آن بسیار در رسانه‌ها بحث برانگیز شد، در تبصره ۳ ماده ۱۲ طرح مذکور عنوان شده بود که ثبت‌نام داوطلبانی که تجربه سه دوره نمایندگی را در کارنامه خود دارند ممنوع شود که این ماده نیز از طرح حذف شد.

کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس مصوب کرده بود که ثبت‌نام داوطلبان با سابقه سه دوره نمایندگی ممنوع است ولی این سوال پیش می‌آمد که نمایندگانی که سابقه چهار دوره نمایندگی و بیشتر را دارند چه می‌شود؟ آیا اینکه منظور سه دوره متناوب نمایندگی است یا اینکه سه‌بار در مقاطع مختلف نماینده بوده است. با توجه به ابهامی که وجود داشت این تبصره از طرح حذف شد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903735

دیگر خبرها

  • اعتراف دیرهنگام یک نماینده مجلس: برخی نمایندگان نه یکی بلکه چندتا شاسی‌بلند گرفته‌اند
  • مسعود پزشکیان رکورددار شد /۹ نماینده پرسابقه مجلس دوازدهم را بشناسید +جدول
  • شهادت رئیس هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین درباره قالیباف
  • چه کسی رئیس سنی مجلس دوازدهم خواهد شد؟ | جدول مسن‌ترین و جوانترین نمایندگان | ۲ نماینده همسن باشند چه می شود؟
  • رئیس سنی مجلس دوازدهم چه کسی خواهد شد؟
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • درخواست انتخاباتی عضو دفتر رهبری از مردم /انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود
  • روش‌های عجیب برخی کاندیداها برای رأی آوردن
  • انجام ۶۰ نظر سنجی در موسسه افکارسنجی ملت